2013. június 10., hétfő

Zöldár, 2013 június 10. hétfő


Hetedik nap


A vízmérce adatai szerint a vízállás délelőtt 10 órakor 789 cm volt. A Duna Szentendrénél lassan, de biztosan elkezdett apadni, ami az alábbi ábrán is látszik már.
(Forrás)

Az OMIT (Országos Műszaki Irányító Törzs) közleménye:
A Szentendrei-sziget alsó csücskén a sziget két fővédvonalát összekötő magasparton az eddigi legmagasabb vízállást kb. 35 cm-rel meghaladó vízszint miatt vízátfolyás történt, ami Szigetmonostor és Horány településeket veszélyeztetheti. A veszélyhelyzet elkerülése érdekében honvédségi helikoptereket és a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségét igénybe véve megkezdődött a magasparti átfolyás elzárása. A védekezést sűrű növényzet nehezíti. A települések érintett részeinek védelme érdekében ideiglenes védvonal került kialakításra, melyen jelenleg folyik a védekezés. A biztonság érdekében megkezdődött egy második védvonal kiépítése. A kifolyást helikopterek segítségével 10 órára zárják el.
Homokzsákot szállító helikopterek a Szentendrei sziget felett
(Térkép)
Helikopterek a sziget felett - előtérben a szentendrei mobil gát
(Térkép)
Ahogyan tegnap írtam:
"Ha változás lesz, az már csak a vízszint csökkenése, vagy a töltések kapcsán lehet"
Ilyesmire gondoltam...

Polgármester úr tegnap már ünnepelt. Mindenkit meghívott egy kávéra a korzóra.

Polgármester úr!
Ünnepelni akkor lesz okunk, ha az árhullám már lement. A gátak még nyomás alatt vannak, szivárognak. Ezért is van szükség az őrzésükre. Még dolgoznak az átemelő szivattyúk is!
Várjuk ki a végét, jó? Még ne igyunk a medve bőrére!
Azért tisztázni szeretném: nem gondolom, pláne nem várom, hogy baj legyen! De elkiabálni sem szeretném!

Korai még a zászlóerdő is!
"Biztonságos közelségben"
(Térkép)
Arról nem is beszélve, hogy addig, amíg máshol még küzdenek a vízzel, vagy éppen még előtte vannak, addig tiszteletlenség ünnepelni. Akár még ennyire is!
Még akkor is, ha hatalmas a megkönnyebbülés, hogy megfelelő és elegendő volt a gátak magassága!

Furcsa képet fest a város. Gyönyörű, napsütéses idő van. Máskor nyáron lépni nem lehet a turistáktól, nézelődőktől. Mos a bevezető utak le vannak zárva, csak az jöhet a városba, akinek a lakcímkártyáján itteni cím szerepel.
Szentendre mindig nyüzsgő főtere üres, csendes nyugodt. Szokatlan.
Üres a Fő tér
(Térkép)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ezen a blogon embereket várok értelmes beszélgetésre, egymást tiszteletben tartva. Ha ezt értékeled, akkor örülök, hogy itt vagy! Ha nem, akkor kérlek, menj a máshová, a hozzászólásoddal együtt!
Hozzászólásodban légy kedves és segítőkész. Ha pedig vitába szállsz, a témát támadd, ne az embert.