2013. június 6., csütörtök

Zöldár, 2013 június 06. csütörtök


Harmadik nap

Ködös hajnalra ébredtünk. A Duna felett párafelhő úszkált, de a Nap első simogatására tovalibbent.  A Nappal együtt, mert azóta is borongós az idő. Hajnali 3-4 körül a Duna vízállása Szentendrénél átlépte a 6 métert, és délelőtt 10 órára felszaladt a 618 cm-re. Egy nap alatt újabb több, mint fél métert, két nap alatt pedig több, mint egy métert emelkedett. Lehet, hogy a vége is a várt szint felett lesz? A vízállás görbéje még töretlenül, meredeken emelkedik, a tetőzést pedig vasárnapra vagy hétfőre várjuk.

(Forrás)
Szokták mondani, hogy szegény embert az ág is húzza. Na nem nagyon, csak kicsit.

Most pedig következzen a mai képes beszámoló.
Szaporodnak a homokzsák halmok a városban
A város nagy részét nem érinti a Duna viselkedése, de a part közelében azért vannak változások.
...de itt sem
(Térkép)
Ön kinél bankol?
Mert itt mostanában nem fog! ...

(Térkép)




Azért ezeken kívül maradt még elég bank a városban...









Iskolából eleve kevesebb van...
(Térkép)
Duna korzó
(Térkép)
Megvallom, a Duna korzó így, autók nélkül, bringásokkal jobban tetszik. Csak azok a fehér homokzsákok kavarnak bele az idillbe.

A mai nappal víz alá került a Duna-parti nemzetközi kerékpár út Postás strandi része is.
Víz alatt a kerékpár út egy része
(Térkép)
Csapadékvíz-csatorna záró medencéje
(Térkép)
Három évvel ezelőtt, ugyanígy június elején áradt a Duna. Akkor a Bükkös patak gátján átvezető csapadékvíz csatorna nem zárt rendesen, és csak egy ellennyomó medencével sikerült a rendes zárást összehozni. Szerencsére most előre gondolkodott a felelős, mert egy nagyon jól, és előre megépített medence várja az árt.

A mobil gát hivatalos átadóját a város kicsit másként gondolta.
Talán lett volna hivatalos program, díszes beszéd, és talán még szalag átvágás és kitüntetések is. Pletykák szerint az átadást a tervek szerint Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész alkotása, térinstallációja díszítette volna. Az ÉLET azonban - nagy rendező lévén - kissé átírta az történéseket.
Mégis, hogy senkiben ne maradjon hiányérzet - talán megbocsájtják az érintettek - és a művésznek is valamelyest kárpótlást nyújtsak,  pótolom az elmaradást, ezennel én is közzéteszem a tervet.
Ami talán máskor, máshol megvalósul.
Vincze Ottó - River-pools
(Itt lett volna)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ezen a blogon embereket várok értelmes beszélgetésre, egymást tiszteletben tartva. Ha ezt értékeled, akkor örülök, hogy itt vagy! Ha nem, akkor kérlek, menj a máshová, a hozzászólásoddal együtt!
Hozzászólásodban légy kedves és segítőkész. Ha pedig vitába szállsz, a témát támadd, ne az embert.